lauantai 22. huhtikuuta 2017

Uusia alkuja


Kun kevään tulo antaa odottaa itseään, on aikaa tehdä valmisteleviä puuhia. On ihan hyvä, että saadaan sään suoma aikalisä.


Olemme tehneet ison hyppäyksen elämän yksinkertaistamisen suuntaan. Olemme enemmän kotona, ja vähemmän muualla. Keskitymme siihen mikä on oleellista, ja vähennämme kaikkea epäolennaista. Elämä on ollut viime vuodet niin ruuhkaisaa, että nyt tuntuu hyvältä vähentää kiirettä, ja hypätä pois oravanpyörästä. Täällä pohdin elämän valintoja ja sitä, onko kiireessä mitään järkeä. Lopulta tulin siihen lopputulemaan, että hain kevennettyä työaikaa; huhtikuussa aloitin työskentelyn 60 % :n työajalla. Ratkaisu tuntuu hyvältä ja oikealta.

Hommaa ja projekteja kyllä piisaa. Oravanpyörästä hyppääminen ei suinkaan tarkoita, että olisimme jouten.

Olemme nimittäin kunnostamassa meidän vanhaa navettaa. Siinä on sivumennen sanoen hienompi kivijalka kuin meidän talossa. Navettaan tehtiin uusi katto ensimmäisenä keväänä muuttomme jälkeen, koska halusimme säilyttää tuon vanhan rakennuksen. Katon uudistamisesta lähtien navetta on kuitenkin ollut lähinnä varastotilana erilaisille talon remontoinnissa käytetyille jutuille, kuten lautatavaralle. Siellä on myös talon edellisten asukkaiden jättämänä paljon vanhoja maataloustyökaluja, ja mm. iso kasa tiiliä jotka on purettu jostain muualta.

Navettaan olen myös näemmä hillonnut kaikki elämäni varrella vastaan tulleet kukka- ja taimiruukut. Niitä on monta. Ihan liikaa. Voisin perustaa taimimyymälän, jos löytäisin kaikkiin ruukkuihin jotakin täytettä.

Navetan lähistöltä löytyi vanha pihakeinun teräsrunko, josta olemme kaavailleet väliaikaista kasvihuonetta kasvihuonemuovin kanssa, kun isompaan kasvihuoneprojektiin ei vielä ole aikaa eikä energiaa. Kasvihuonetta varten navettaan on varastoituna eräältä purkutyömaalta roudatut ikkunat. kasvihuoneen rakentaminen kuuluu viisivuotissuunnitelmaan.


Tänä keväänä vihdoin keksimme, mitä navetalla tehdään. Ja vasta nyt aika on kypsä siihen, että ajatukset ja suunnitelmat voi myös toteuttaa.
Navettaa on nyt tyhjennetty sekä kunnostettu sisältä ja ulkoa. Vanhat purkutiilet löysivät paikkansa kasvimaalta, ja vanhat hyväkuntoiset laudat ovat menneet hyötykäyttöön navetan sisä- ja ulkotilojen kunnostuksessa. Myöhemmin kerron lisää siitä, mitä navetan sisällä tapahtuu, jahka saan vähän kuvia otettua. :) Vanhoista talon vuorilaudoista saatiin navettaan uusi lautavuoraus. Jahka kelit lämpenee, niin meillä pidetään maalaustalkoot.
Olin alkukeväästä kovasti sitä mieltä, että yrtin taimet ostan kaupasta. Siemenpussien kutsuhuuto oli kuitenkin liian vahva, ja päädyin sittenkin kokeilemaan yrttien kasvatusta siemenestä asti. Nyt kun kasvimaatakin aletaan kunnostaa isommaksi, niin saan sinne kunnon yrttipenkin, ja arat yrtit pääsevät kasvihuoneen lämpöön. Jäätelötikuista, joita myydään ihan tavan marketeissa, tein nimikyltit.


On ihanaa kun on aikaa. Ja vielä ihanampaa on, että sitä aikaa voi käyttää oman unelman rakentamiseen. Tuntuu, että nyt olemme lähellä sitä unelmaa, mitä etsimme jo silloin 15 vuotta sitten kun muutimme tähän vanhaan taloon. Välillä on hauskaa, kun saa antaa unelmamopon keulia ajatusten tasolla ihan kunnolla.  Haaveilen mehiläispesistä, ankkalammesta, metsän istuttamisesta täyteen rhodoja. Vähän helpommin ja jo tänä kesänä toteutettavia unelmia on erilaisten villiyrttien hyödyntäminen ja oman yrttiteesekoituksen valmistaminen, sekä kukkamaiden ja kasvimaan kunnostus ja kaikesta nauttiminen. Painotus erityisesti sillä, että kun kiirettä saa töiden puolesta vähennettyä, aikaa on nauttia siitä mitä tekee, jolloin mikään ei tunnu pakkopullalta.

Tämmöistä tänään. Lopuksi vielä kuva kuopuksen hienosta joulu/pääsiäiskaktuksesta, joka avasi ensimmäiset kukkansa pääsiäiseksi.


Ihanaa kevättä kaikille!

1 kommentti:

  1. Nostan hattua hienolle päätöksellenne! Monet käyttävät koko elämänsä unelmoidakseen muutoksesta, mutta eivät koskaan sitä konkreettisesti tee. Ukkokulta kyllästyi jatkuviin ulkomaille suuntautuneisiin työmatkoihin ja alituiseen ruuhkajonoissa seisomisiin. Hän perusti oman firman, irtisanoutui palkkatyöstään ja jäi tekemään töitä kotitoimistosta käsin. Teki töitä sen verran, että tultiin toimeen ja päätti kaksi vuotta sitten jäädä siitäkin hommasta eläkkeelle. Työ it-alalla oli tietenkin helpottava tekijä, sillä töitä on riittänyt ja niitä on voinut tehdä kotoa käsiä. Asiakkaiksikin on voinut valita mukavimmat. Lapset ovat jo aikuisia, eikä lainoja ole, joten olosuhteet ovat päätökselle olleet suosiolliset. Tulot tietenkin romahtivat, mutta sekin on aika suhteellista. Emme ole koskaan tavoitelleet mitään ihmeellistä, vaan elämän laatu on ollut tärkeämpi asia. Meille ei ole tärkeää ajaa uusimmalla ja kalliimmalla autolla, matkata vähintään kerran vuodessa ulkomaille tai vaihtaa kodinsisustusta trendien mukaan. Koen, että olemme monella tavoin etuoikeutettuja. Ja myös onnellisia.

    VastaaPoista

Kommentista tulee aina niin hyvä mieli! Kiitos!