Leikkokukkatarhurien keskuudessa leviää soil blocker villitys. Se onkin tosi kätevän oloinen systeemi, jolla mullasta tehdään pieniä kuutioita, joihin voi kylvää suoraan yhden siemenen kuhunkin. Taimen kasvaessa voi tehdä isommalla blockerilla isompia kuutioita, joissa on kolo niille pienille kuutioille. Tämä kaikki säästää tilaa ja aikaa, kun työläs koulimisvaihe jää pois. Ainut haittapuoli jonka keksin, on se,että aivan pienet sentin kokoiset multakuutiot kuivuvat tosi herkästi, joten kastelija saa olla tarkkana päivittäin.
Olin jo sormi näppäimellä tilaamaisillani soilblockerin itselleni, kun satuin löytämään jotakin muuta kiinnostavaa instagramin ihmeellisestä maailmasta. Löysin videoita, joissa ihmiset rullasivat multaa muovi-tai kangassuikaleiden kanssa rullalle. Sitten he nostivat sen tötterön pystyyn ja kylvivät siihen.
Päätin kokeilla taimikasvatuksiin sitä konstia, ja sille tielle jäin. Jos soil blocker säästää tilaa, niin tämä rullasysteemi säästää vielä paljon enemmän,eikä taimia tarvitae kastella niin usein koska multatilaa on rullassa riittävästi. Itse olen kastellut rullat kerran viikossa, ja se on ollut aivan riittävästi. Joten tämä konsti sopii todella hyvin myös tällaiselle suurpiirteisemmälle kastelijalle.
Niin siis mitä että, mikä ihmeen rullasysteemi?
No minäpä näytän. Olen tästä systeemistä edelleen aika tohkeissani.
Eli näin se käy:
Leikkasin kasvuharsosta (mikä tahansa kangas tai muovi tai vaikka aaltopahvi tms. käy) noin 25cm leveitä suikaleita, jotka taitoin pitkittäin kaksin kerroin. Jätin noin parikymmentä senttiä toisesta päästä tyhjäksi, mutta asettelin muuten suikaleen päälle kerroksen multaa. Loppupätkä jossa ei ole multaa, on hyödyksi kun multaa lisätään rullaan. Se antaa "kasvunvaraa" paksummalle rulalla.
Sitten rullasin suikaleen rullalle ja käänsin tötterön pystyyn ja kiinnitin rullan kiinni kumilenkillä. Sitten vain kylvin tavalliseen tapaan.
Tässä alla on daalioden ensimmäinen "koulinta" helmikuun alussa. Käytännössä tässä tapauksessa se tarkoitti sitä,että rullasin rullan auki, ja lisäsin taimien päälle kerroksen multaa ja rullasin rullan takaisin kiinni.
Eilen koulin daaliat uudelleen. Tällä kertaa tein viereen yhden ylimääräisen rullan, johon harvensin taimet niin että puolet tulivat uuteen rullaan. Samalla lisäsin lannoitteeksi lampaanvillapellettejä.
Edelleenkin tämä rulla systeemi säästää tilaa. Nyt minulla on noin kahdessa litran kokoisen purkin kokoisessa rullassa yhteensä 25 daalian tainta, ja jokaisella niillä on kuitenkin tilaa kasvattaa vahvat juuret. Alla kuva ennen taimien harventamista, yllä harventamisen ja mullan lisäämisen jälkeen.
Joka kerta innostun tästä systeemistä aina vain enemmän. Juuret ovat hyvinvoivia ja taimet virkeitä, tilaa säästyy ja kasteluvälit ovat pitkiä. Altakastelun ansiosta kylvökset eivät kärsi homeesta tai liikamärkyydestä. Mitä muuta voisi taimikasvattaja toivoa?
Eilen koulin myös leijonankitoja. Tässä kuvassa ne ovat avatussa rullassa kaikki sumpussa, mutta kuitenkin virkeitä ja hyvinvoivia.
Asettelin taimet uuteen rullaan noin sentin välein köllöttelemään. Lopuksi kerros multaa päälle ja muutama lampaanvillapelletti lannoitukseksi ja mullan kuohkeutukseksi.
Lopulta leijonankitarullia tuli kolme. (Alkuperäinen leijonankitatötterö, johon olen kertaalleen lisännyt multaa, on ensimmäisessä kuvassa) Kussakin uudessa rullassa noin 25 tainta. Osa taimista oli vielä ihan pikkuruisia, nyt niilläkin on tilaa kasvaa suuriksi.
Onhan tässäkin hommassa oma työnsä, mutta ei kai sitä voi elää siinä harhaluulossa, että taimikasvatus tapahtuisi aivan itsekseen. Ja multaa, kasvivaloja ja kosteutta tarvitaan jokatapauksessa. Kuitenkin otan ilolla vastaan kaikki uudet konstit, joilla asioita voi helpottaa. Lämpimästi voin suositella tätä rullakonstia. Instagramissa mm. puutarhuri nimeltä @faridasober käyttää tätä metodia kaikkiin kasvimaan kasveihin tomaateista munakoisoihin ja purjosipuleihin. Hänen sivullaan on runsaasti videoita, joista voi käydä vakuuttumassa lisää. 😊
Onpa todella mielenkiintoista ja kiva kun esittelin perinpohjaisesti! Mitä ne lampaanvillapelletit ovat? Mulla on kaksi soil blockeria, mutta aika vähän niitä olen käyttänyt (olivat aika hintavia). Strömsön ohjelmassa tehtiin isoja blokkeja märästä mullasta ja painettiin tiukkaan ja 'paloiteltiin' sellaisella betoninlattian tasoittimella, joita saa rautakaupasta. tämä rullausjuttu on kyllä helpompikin eli testiin menee ja suunnittelinkin jo mitä kylvän rulliin ja tuo kastelu on plussaa ilman muuta! Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaHyvä jos selostuksesta sai jotakin tolkkua, alkoi tämä puhelimen kanssa sättääminen tuntua niin hankalalta yhtäkkiä uuden sovelluksen kanssa, ja kokoajan ympärillä tapahtui joku mikä keskeytti ajatuksenjuoksun, että tuntui omassa päässä vähän sekavalta. 😄
PoistaMullakin on hobbyhallista hankittu semmoinen isoja kuutioita tekevä blockeri, varmaan johonkin kurpitsan taimiin ym. lyhyeen taimikasvatukseen se on ihan kätevä. Muuten olen kyllä vakuuttunut tästä rullasysteemistä. Erityisesti koska kastelu on niin helppoa ja kerran viikossa altakastelu riittää pitämään rullat kosteina. Löysin noita lampaanvillapwllettejä rautaksupasta. Nyt on puhuttu paljon lsmpaan villan hyödyistä puutarhassa - se on lannoitteena hitaasti liukeneva ja pelletit turpoaa märkänä ja menee kasaan kuivuessaan, jolloin se myös ilmastaa multaa helpottaen kasvien oloa tiiviissä maassa. Lampaanrasvsn ja - villan sanotaan myös karkoittavat etanoita. Aion kokeilla ensikesänä villaa zinniapenkin ympärillä, kun zinniat tuntivat erityisesti maistuvan etanoille.
Kiinnostava menettelytapa. Olen nähnyt tuota käytettävän mm. purjon kasvattamiseen, mutta ilman muuta se käy muillekin. Soil blocker on minusta aika kallis. Ehkä niitä löytyy halveminakin.
VastaaPoistaJoo purjon kasvatukseen minäkin ensimmäisenä näin sitä käytettävän. Tuntuu toimivan muillekin. Se kunnollinen soilblockeri (metallinen kaikkine lisäosineen) on kyllä tosi kallis. Varmaan olisi saattanut olla kelpo investointi kukkafarmiyritykselle, ellen olisi nähnyt tätä rullasysteemiä. Onneksi näin, koska oman pääni tuntien tiedän,että ne sentti kertaa sentti kuutiot olisivat minun hoidossa päässeet väkisinkin kuivumaan, varsinkin kun taimet eivät ole missään kokoajan silmän alla vaan tuolla vanhassa talossa. Löysin semmoisen halpis blockerin joka tekee 6cm kuutioita hobby hallin nettikaupasta, sen nyt kuitenkin ostin,ajattelin että se on kätevä kurpitsoille ja muille lyhyen esikasvatuksen tarvitseville kasveille.
Poista