maanantai 9. huhtikuuta 2018

Sämpyliä
Aina kun saan toimeksi tehdä leipää, hämmästelen sitä, miksei tule leivottua useammin. Leivän teko on rentouttavaa puuhaa, ja todellakin niin vaivatonta ja helppoa, että kädet pitäisi olla mahdollista työntää taikinaan vähintään kerran viikossa.

Minulla on ollut vuosia keittiön kaapin ovessa sisäpuolella hätäisesti raapustettu luottoresepti, jonka mukaan aina teen leivät. Joka kerralla tulee kuitenkin erilaisia sämpylöitä, riippuen jauhoista, hiutaleista ja siemenistä joita milloinkin sattuu olemaan kaapissa. Ohjeesta tulee noin 16-20 sämpylää.- Sekoita vispilällä vatkaten kuumaan (noin 40-42 astetta) veteen suola ja siirappi, sekä pari desiä jauhoja, joihin on sekoitettu kuiva hiiva.
- Lisää hiutaleet
- Alusta jauhot taikinaan loput jauhot. Lisää loppuvaiheessa öljy.
- Peitä taikina puoleksi tunniksi liinalla ja anna kohota.


 Olen oppinut, että leipä siunataan tässä vaiheessa ristin merkillä. Siitä myös näkee, kun taikina on kohonnut riittävästi.


- Leivo taikinasta sämpylöitä

..ja anna niiden kohota liinan alla 15-25 min.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 250 asteessa 8-15 min uunista ja sämpylöiden koosta riippuen. Sämpylät ovat kypsiä, kun ne ovat kullanruskeita, ja niiden pohjakin on tasaisesti kypsynyt. jos haluat sämpylöihin rapean pinnan, aseta uunin pohjalle uunin kestävään astiaan vettä.Minusta tuore leipä ei tarvitse kaverikseen kuin nokareen voita. Lämpimäinen nautitaan tietysti maidon kera.


1 kommentti:

Kommentista tulee aina niin hyvä mieli! Kiitos!