torstai 13. huhtikuuta 2017

Kananmunan värjäystä luonnon väreilläHauskaa pääsiäispuuhaa on meillä ollut aina kananmunien maalaaminen vesiväreillä.
Munia voi myös värjätä kattilassa joko tyhjäksi puhallettuina tai sitten kokonaisina sisältöineen päivineen. Luonnon omilla aineilla värjäyksen hyvä puoli on, että keitetyt kananmunat voi huoletta syödä eikä tarvitse piitata värin joutumisesta suuhun. Monissa luonnon antimissa on luonnollisia väriaineita, joilla on myös uusimpien tutkimusten mukaan kaikenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia.


Tässä perusohje:

Keitä kananmunat kypsiksi 8-10 min värjäävän aineksen kanssa. Lisää keitinveteen 1/4 tl viinietikkaa, niin väri pysyy paremmin. Väri on vielä vahvempi, jos annat kananmunien myös jäähtyä värjäysvedessä.

- Keltaisia munia saa, kun lisäät keitinveteen 1-2 tl kurkumaa, tai runsaasti keltasipulin kuoria.  Kuvassa olevat munat on värjätty kurkumalla. Jos värjäät sipulin kuorilla, pienellä määrällä kuoria tulee ruskeita munia, ja suuremmalla määrällä keltaisia.

- Sinisiä munia saa kun keitin veteen lisää muutaman punakaalin lehden. Kuulemma punasipulin kuorilla tulee myös sinistä. Itse olin yllättynyt värjäyksen lopputuloksesta ; heleä sininen on lähes  hämmentävä, en olisi uskonut, että sininen väri on mahdollista saada aikaan näin helposti.

- Punaista tulee jos keittelee punajuuren kuorten kanssa. Tähän tarkoitukseen voi kokeilla myös etikkapunajuuren lientä, tällöin ei tarvitse lisätä etikkaa.

- Pakastepinaatilla tulee vihreitä munia, vihreää saa myös vaikka vuohenputkesta tai nokkosesta

- Mustikkakiisseliä keitellessä voi laittaa alkuun muutaman munan kiehumaan joukkoon- tuloksena on violetteja munia - tosin etikkaa ei ehkä kannata kiisselin joukkoon lisätä, sitruuna- tai limemehua voisi kokeilla.


Tässä vielä siniset ja keltaiset munat, joita tällä kertaa tein töissä nuorten kanssa. Tässä kuvassa on parempi valaistus, ja värit näkyvät selvemmin.

 

1 kommentti:

  1. Voi, en tiedä missä vika, mutta tämän postauksen kuvat eivät tule minulla näkyviin.
    Nuo kananmunien värjäysohjeet ovat todella hauskoja.

    Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista

Kommentista tulee aina niin hyvä mieli! Kiitos!