tiistai 14. maaliskuuta 2017

Siemenpussien rapistelua




Olen saanut ja ottanut lisää aikaa puutarhajuttujen tekemiseen. On ihanaa alkaa joka kevät alusta, ja antaa hullutuksen viedä mennessään. On myös ihanaa tehdä ihan järkeviä suunnitelmia.
Keväällä tähän aikaan kaikki tuntuu vielä mahdolliselta.


Kasvimaa ja oman sadon kasvattaminen ja korjaaminen vetoaa ihmisessä johonkin alkukantaiseen vaistoon. Harvasta asiasta tulee niin suurta mielihyvää arjen keskellä, kuin itse kasvatetusta ruuasta jotka voi kantaa suoraan pellolta pöytään. Rakastan syksyn säilönnän aikaa, kun tiskipöytä täyttyy mehupulloista ja hillotölkeistä, ja keittiössä tuoksuu mehumaijalla tehty höyrymehu ja ryöpätyt pavut.

Sato ei ehkä ole suuren suuri, mutta sitäkin arvokkaampi.

      


Tänä vuonna valitsin esikasvatettavaksi vain varmoja juttuja, joilla on lyhyt esikasvatusaika. Kokeilen pitkästä aikaa kasvattaa kaaleja. Meillä ei ole kasvimaassa kaalikasveja vaivaavaa möhöjuurta, niin kasvatuksen pitäisi onnistua. Istutan kaalien kaveriksi samettikukkia, joiden hajun pitäisi harhauttaa ötökät muualle, ja niiden juuret karkottavat maasta ankeroisia.


Itseni ja oman ajan puutteeni tuntien ostin harvennusta kaipaavista kasveista kylvönauhoja. Kylvönauhassa siemenet on jaettu valmiiksi tasaisiin välein niin ettei harventamista tarvita.


Kuten kaalien kanssa, myös porkkanoiden kanssa kasvatan kumppanuuskasveja, jotka harhauttavat kemppejä ja porkkanakärpäsiä. Niinä vuosina, kun minulla on kasvimaa ollut, olen aina istuttanut porkkanat ja sipulit vuororiveihin.

                                


Kasvimaalla voi tehdä yllättävän paljon oman työn helpottamiseksi ja tautien ja tuholaisten torjumiseksi. Erityisen kiinnostunut olen viljelykierrosta, kasvikumppaneista, ruutuviljelyistä ja kateviljelystä.

Viljelykierto eli vuoroviljely käyttää hyödyksi maan eri kerroksia, ja sen avulla kasvit voi jakaa ravinteiden tarpeen mukaan erilaisiin lohkoihin, jotka vaihtuvat vuosittain. Myöskään maassa mahdollisesti piileksivät kasvituholaiset eivät löydä isäntäkasvin luo yhtä helposti, kun kasvit vaihtavat vuosittain paikkaa.

Kasvikumppanit harhauttavat tuholaisia, ja niiden on myös sanottu monella muulla tavoin lisäävän kumppanikasviensa hyvinvointia. Jälkimmäisestä en osaa vielä sanoa, mutta ajatus kuulostaa hauskalta.
Jokatapauksessa basilikaa kannattaa istuttaa tomaatin naapuriksi, sipulia porkkanan kaveriksi ja salviaa tai samettikukkaa kaalien kanssa samalle alueelle, ja tilliä ja persiljaa salaattipenkkiin. Erilaiset tuoksut sekoittavat tihulaisöttiäisten nenät, ja ehkä niitä eksyy kasvimaalle vähemmän. Lisäksi minusta näyttää hauskalta, kun erilaiset kasvit kasvavat rinnakkain.

Ruutuviljelyn avulla on mahdollista maksimoida pieneltä alalata saatava sato. Kun riviväleihin ei tarvitse mahtua kävelemään, riittää, että siemenet kylvää sen verran kauas toisistaan että ne mahtuvat kasvamaan riittävän suuriksi häiriöttä. Pienessä ruudussa kasvien hoito on helppoa, kun kitkemään pääsee käytävältä jokapuolelta.

Joskus voi tosin käydä niin, että kasvit ikäänkuin valtaavat kaiken tilan, eikä käytävistä näy jälkeäkään....

                               

Meidän kasvimaan eliötoiminta on pientä pellon edellisen omistajan tehoviljelyn seurauksena. Eliötoimintaa vilkastuttaakseni olen aloittanut kateviljelyn. Meillä tulee ruohonleikkuun sivutuotteena runsaasti ruohonleikkuujätettä, jonka hyödynnän kasvimaalla riviväleissä. Ruohokatteen edut ovat kiistattomat;
- Kylvön jälkeisen kastelun jälkeen kasvimaata ei tarvitse juurikaan kastella, koska ruohokate pitää maan kosteana, ja toisaalta estää maata liettymästä sateella.
- Lannoitus hoituu itsestään, kun ruohon maatuessa ravinteet menevät suoraan kasvien käyttöön. Kasvimaa ei oikeastaan tarvitse muutakuin kalkitsemisen säännöllisesti, muita lannoitteita ei tarvita. - Maata ei kateviljelyssä tarvitse muokata ollenkaan, vaan madot hoitavat muokkaustyön samalla kun kuljettavat maatunutta ruohoa maanalaisiin käytäviinsä.
- Ruutuviljelyyn kateviljely sopii loistavasti, koska pieniä ruutuja olisi hankala koneellisesti muokata.
Syksyksi maa katetaan kauttaaltaan, ja keväällä kate vain siirretään sivuun kylvöjä varten. Alkuvaiheessa olen tehnyt katteeseen vakoja, johon olen tehnyt rivin ostomullasta kylvöalustaksi, koska pohjamaa on ollut niin tiivistynyttä. Isot siemenet kuten pavut ja herneet sekä sipulin istukkaat olen peittänyt pienellä katekerroksella, jotta linnut eivät penkoisi siemeniä näkyviin.

Tässä on minun kasvimaasuunnitelmani.:
Peruna on tarkoitus istuttaa toisaalle puutarhassa, jahka tilaa sille saadaan raivattua.

 


Oli hyötytarha tai ei, en voi vastustaa unikoita. Niitä vain yksinkertaisesti pitää olla. Näistä pusseista kylvän perennapenkkiin, mutta osa pääsee myös kasvimaalle.



Voikaa hyvin!


7 kommenttia:

  1. Kiitos erittäin hyödyllisestä postauksesta!
    Katetta ja kasvikumppaneita jonkin verran käytänkin, mutta kiertoviljelyyn pitäisi paneutua enemmän.
    Kyllä, oman puutarhan ja kasvimaan tuotteiden käytöstä tulee onnelliseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :) Hauskaa jos kirjoituksestani oli hyötyä!
      niinpä, onnellisempi ei voisi olla, kuin silloin, kun saa laittaa suuhunsa ihan itte kasvatettua ruokaa.

      Poista
  2. Meillä on niin samanlaiset ajatukset tuosta kasvimaaviljelystä, tuntui oikein hyvältä lukea postaustasi, siellä olivat kaikki sydäntäni lähellä olevat asiat! Siemenpussien helinää on nyt vaikea vastustaa, nautitaan tästä ajasta ennenkuin pääsemme kasvimaalle touhuamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on, huomasin saman kun vierailin blogissasi! Piti palata siihen sinun kasvimaapostaukseesi vielä uudestaan ja uudestaan. Tämä suunnnittelun ja siemenpussuikoiden hypistelyn aika on ihanaa aikaa. :)

      Poista
  3. Ihanaa, olen kaivannut Lauraa, nyt löysin tälläiseen uuteen blogiisi. Siemensuunnitelmat vauhdissa jo sinulla, ja upea suunnitelma. Hyvä varmasti tulee. Voiko tänne liittyä jotenkin lukijaksi, en löytänyt? Tunnen syyllisyyttä kun en ole ollenkaan innokas hyötyviljelijä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että löysit tänne! Toivon että ensi kesänä minulla olisi aikaa ja energiaa vihdoin toteuttaa näitä suunnitelmiani. Höh, ei pidä ollenkaan kokea syyllisyyttä, ettei hyötyviljele! Jokainen saa tehdä omassa pihassaan niitä asioita jotka tuottavat iloa!
      Ööö, en ole oikein perehtynyt tuohon lukijaksi liittymis- ja seuraamis kuvioon. Paljon on tullut jotain uusi asovelluksia tähän tarkoiukseen, huomasin sen kyllä, mutten ole vielä perehtynyt asiaan. :)

      Poista
  4. Täältähän sinä löydyit. Kasvimaani reunassa aloittelee kukintaansa "mummonmyssykkäakileija", ja ajatukseni menivät sinuun ja siementen postitukseen muutama vuosi sitten. Hyvää kesää ja kasvukautta!

    VastaaPoista

Kommentista tulee aina niin hyvä mieli! Kiitos!