keskiviikko 19. maaliskuuta 2025

Koska kukkii




Lapsena opin maatilalla, että säilörehun ensimmäinen sato on korjattavissa kun syreeni kukkii, ja toinen sato josta tehtiin täysviljasäilörehua on valmis kun punaherukat alkavat olla kypsiä. Silloin puhuttiin siitä että näillä kasveilla oli sama lämpösumma. 

Puutarhurien kesken puhuttaessa lämpösumma on vähän oudompi käsite, mutta kun termin kuulee, heti ymmärtää, että miatä on kyse. Sato kypsyy ja kukat kukkivat kun ne ovat saaneet tarvitsemansa määrän lämpöä. Siksi helteet saavat aikaan kukintatulvan, kun lämpösumma tayttyy joillakin lajeilla ihan hetkessä. 




Anun puutarhasta haastoi arvaamaan, milloin kevätkukat puhkeavat kukkaan tänä vuonna. Haaste on alunperin kotoisin 
Hiidenkiven puutarhasta blogista. Hauska kun näin tuli mahdollisuus myös tutustua itselleni uuteen blogiin.  

Tämä kulunut talvi on ollut kyllä kovasti erilainen kuin mihin ollaan viime vuosina totuttu. Tosin onhan näitä lauhoja talvia ollut joskus ennenkin useampi putkeen. 
Toissaviikon ihmeellisen lämpimät säät vaihtuivat vielä ihan kunnon napakkaan pakkaseen ja talvikeliin. Viikko sitten olisin saattanut siis veikata aivan toisin kuin nyt, kun näytti kovin lämpimältä ja keväiseltä. 
Tosin, muutamana edellisenä vuonna touko - kesäkuussa on ollut viikon tai kahden perusteelliset helteet, jotka ovat kirittäneet monet kukat kasvuun aikaisin, ja ennostaminen olisi silloinkin mennyt pieleen jos katsoo ennustushetkien säätä. Ainut varma asia on että kevät tulee todennäiköisesti enemmän tai vähemmän keikkuen.

Viime vuonna krookukset puhkesivat täyteen kukkaan 15. huhtikuuta. 
Veikkaan, että tänä vuonna ne aloittavat aikaisemmin, ehkäpä jo 5.4. 




Omenapuut aloittivat viimevuonna kukinnan jo 23.toukokuuta. Arvelen,että tänä vuonna toukokuu on helteinen, ja ensimmäiset omenapuut kukkivat jo 18.toukokuuta. 




Juhannusruusut kukkivat viime kesänä jo 5. kesäkuuta. Arvelen että tänä vuonna käy samalla tapaa, ja juhannusruusuja saadaan jo ylioppilasjuhlien kakun koristeeksi. Arvelen että kukinta alkaa tänäkin 
vuonna 5.6.  

On tässä kymmenen vuoden sisään sattunut sellaisiakin viileitä kesiä, että juhannusruusu on kukkinut vasta "oikeaan" aikaan juhannuksena. Blogiystävien tapaamisessa isäni ruusupuutarhassa viikkoa ennen juhannusta ei kukkinut juurimikään muukuin karjalanruusu. jonain vuonna juhannukseen mennessä alkukesän ruusujwn kykinta on jo ohi.




Minulla on vielä paljon opittavaa lämpösummista, mitä tulee kasvattamiini leikkokukkiin. 

Veikkaan kuitenkin, että Jaloleinikit ehtinevät kukkaan pääsiäiseksi, ehkäpä yhdessä narsissien kanssa.  Jaloleinikeiden kanssa kävi niin, että realistisesti istuttelin ne aika tiuhaan, niin sitten ei menisi tilaa hukkaan, jos kaikki mukulat ei lähtisikään kasvuun. No, nyt tilanne on se, että minun on osa leinikeistä istutettava uudelleen väljemmin koska kaikki mukulat itivät  Tavallaan tämä on tietysti positiivinen ongelma, että kasvit itävät paremmin kuin luulisi. Se antaa positiivisrn potkun takamukselle samalla kun harmittelen että kylvämäni eustomat eivät sittenkään itäneet. Mutta ensimmäinen vuosi on täysin kokeilua, ja jo aloittaessa täytyy suhtautua niin, että jotkut kukat kasvavat kuin ajatus, ja jotkut ei sitten millään. 




Jos kaikki menee hyvin, ja kevät sää sallii, istutan tuoksuherneet ulos huhtikuun alussa, ja ennustan, että äiyienpäiväksi saadaan ensimmäiset kukat kimppuihin. 
Saa nähdä. 



Yhtä jos toista muutakin on  kasvamassa niin, että toivon saavani niistä satoa kesäkuussa. Päivämäärä on täysin epämääräinen, kaikki riippuu kevään säistä ja siitä,saanko taimet pysymään hengissä ulosistutuksen jälkeen. Olisihan se hienoa, jos esimerkiksi daaliat aloittaisivat kukinnan jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla, ja juhannuskimppuun saataisiin leijonankitoja ja zinnioita. Mutta saa nähdä. 


 

Tämä oli hauska haaste. Luuulen että tämä on jo kiertänyt blogistaniassa aika lailla, mutta jos nyt sattuu niin ettet  ole tähän haasteeseen vielä vastannut, niin ota se tästä mukaasi. 


Säännöt: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, että kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut viritelmät lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Jos käyt laittamassa kommentin Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen (löytyy helposti blogin selainversion sivupalkista), muiden on kätevä käydä sieltä tarkistamassa, ketkä ovat jo osallistuneet haasteeseen. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui. 

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva, että kävit vinkkaamassa osallistumisestasi! Oli hauska löytää ihan uusi haasteeseen osallistuja. Taisitpa muuten olla ainakin tämän kevään ensimmäinen, joka veikkasi omenapuun ja juhannusruusun kukintaa. Toivottavasti veikkauksesi osuvat kohdilleen. Ne povaavat lupaavan aikaista kevättä. Ihanat kuvat muuten!

    VastaaPoista
  2. Olipa mukavat veikkaukset, jäädään seuraamaan kuinka käy! Tämä maaliskuu on ollut aika keikutteleva, lämmintä ja pakkasta, kumpaakin on saatu! Todella upeat kuvat - puhdas valkoinen omenankukka ja juhannusruusu sinistä taivasta vasten, kaunista. Saa nähdä kuinka ilmojen haltija antaa lämmintä touko-kesäkuullekin!

    VastaaPoista

Kommentista tulee aina niin hyvä mieli! Kiitos!