perjantai 12. tammikuuta 2018

Fjärilshuset


Kävimme perheen kanssa kesällä Tukholmassa. Yhtenä päivänä lähdimme käymään Hagaparkenilla kymmenen minuutin ajomatkan päässä Tukholman keskustasta. Siellä oli Fjärilshuset; suuri kasvihuone sekä Haga Ocean - akvaario.  Hagaparkenissa lienee paljon muutakin nähtävää, mutta me keskityimme tällä kertaa vain Fjärilshusetin tarjontaan.

Sisäänkäynnille kuljettiin tällaista käytävää pitkin. Tätä katsellessa tuli mieleen, että juuri näin pitäisi käyttää pietaryrttejä ja poimulehtiä- osana suurempaa istutusta, johon kuului erilaisia pensaita ja perennoja.


Matkamuistomyymälä- kahviosta kuljettiin ensimmäiseen kasvihuoneeseen, jossa oli lauhkean lämmin ilmasto. Siellä oli suuria kala-altaita joissa oli karppeja ja monneja.Kalojen joukossa uiskenteli vesikilpikonnia, ja omissa tarhoissaan oleili erilaisia liskoja ja maakilpikonnia.


Viiriäiset köpöttelivät vapaana pitkin kävelyreittejä ja istutuksia ihan jalkojen juuressa.


Välioven jälkeen ilmasto muuttui trooppisen kuumaksi ja kosteaksi. Lasten hälinä rauhoittui, ihmiset madalsivat puheääntään kuiskaukseksi. Kaikki tuntuivat yhtäkkiä rauhoittuvan kuin taikaiskusta.


Ja taikaa se melkein olikin. Joka puolella ympärillämme lenteli perhosia vapaana paikasta toiseen.
Se oli jotakin uskomatonta. Rauhoittavaa, mielenkiintoista, kaunista, ja uskomattoman upeaa. Kuljimme vain hiljaa ja katselimme, kun trooppiset perhoset elivät meistä välittämättä omaa elämäänsä.


Perhoset elivät koko elämänsä vapaana tässä valtavassa trooppisessa kasvihuoneessa. Koteloita varten oli asetettu oksia vaakatasoon.Olisin voinut viettää siellä vaikka kuinka paljon aikaa.


Kasvihuoneessa oli myös suuria matalia altaita, joissa asusteli rauskuja ja sen semmoisia otuksia.Vaikka tuntui, ettei enempää voisi enää kestää kauneutta, matka jatkui toisenlaiseen ihmemaailmaan toisen välioven kautta.

Koko suuri huone oli hämärä. Tilan valaisi valtavan kokoinen merivesiakvaario, johon aurinko paistoi.


Koosta kertonee se, että siellä asui täysikokoisia haita.


Pääsimme vieraaksi koralliriutan elämään.
Pienemmissä akvaarioissa oli pienempiä ekosysteemeitä. Merihevosta pääsi seuraamaan ihan läheltä. Lumoava pikku otus!


Parasta oli, että akvaariosta pois päästäkseen, oli jälleen kuljettava trooppisen perhosparatiisin läpi.Jos vierailette Tukholmassa, menkää ihmeessä käymään Fjärilshusetissa!

8 kommenttia:

 1. Ihan tuntematon paikka mulle, mutta täytyy pitää mielessä, näkymät ovat loistavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka! Me kuljettiin ihan taksilla Tukholmasta, ei ollut kovin kallis, eikä sitten tuhraantunut lasten kanssa aikaa etsiskelyyn.

   Poista
 2. Olipa todella lumoavan kaunis paikka, ihania nuo perhoset! Paikka oli minullekin täysin tuntematon :D kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin oli! Mene ihmeessä käymään, jos Tukholman reissussa on joskus tilaa aikataulussa!

   Poista
 3. Todella upeita perhosia! Mielenkiintoiselta näyttää muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vaan! Suosittelen täydestä sydämestäni tätä paikkaa.

   Poista
 4. Tämä paikka täytyy laittaa muistiin tulevia Tukholman reissuja varten. Tuo on ilmeisesti auki myös muulloinkin, kuin kesällä eli erinomainen vaihtoehto sille tavanomaiselle kaupungilla kiertämiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin ymmärsin, että tuo on auki ympäri vuoden. on kyllä verraton vaihtoehto tavalliselle kaupunkioleilulle, suosittelen!

   Poista

Kommentista tulee aina niin hyvä mieli! Kiitos!